Conceptul mondial al compozitorului și conținutul lucrării muzicale (pe exemplul operelor lui P. Ceaikovski, A. Scriabin)

O adevărată revelație pentru iubitul muzicii poate fi o cunoaștere a viziunii compozitorului asupra lumii. Pentru a face acest lucru, în afară de a asculta operele unui geniu muzical, ar trebui să te referi la articolele și memoriile sale, la scrisori, să-i citești cu atenție biografia. Apoi, exploratorul curios va descoperi misterele neexplorate ale creațiilor muzicale, ceea ce îi va oferi o plăcere estetică imensă.

Folclor muzical evreiesc: de la începuturi până la vârste

Poporul evreu, care este una dintre cele mai vechi civilizații, este bogat în moștenire mare. Vorbim despre arta populară, ilustrând în mod clar imaginile vieții de zi cu zi, tradițiile și obiceiurile israelienilor. O astfel de expresie specifică a spiritului popular autentic a generat multe dansuri, cântece, legende, anecdote, proverbe și zicale, care până în prezent sunt obiectul unor discuții istorice furtunoase.

Criptarea muzicii (despre monograme în muzică)

Monogram - unul din fenomenele misterioase din arta muzicii. Este un cifru muzical, sub forma unui complex alfabetic alcătuit pe baza numelui autorului unei opere muzicale sau a numelor de persoane dragi pentru el. Pentru a crea un astfel de cifru, "ascuns" în muzică, se utilizează notația literei și a silabelor.

Ce este znamenny chant: semnificație, istorie, tipuri

Muzica bisericii ruse a început cu cântecul Znamenny, care a apărut în timpul botezului Rusiei. Numele lui este asociat cu utilizarea semnelor speciale de notație pentru scrierea lui - "bannere". Numele lor complexe sunt asociate cu o imagine grafică: o bancă, baiatul meu drag, o ceașcă, două la canoe etc. Vizuale, bannerele (cu alte cuvinte, cârligele) reprezintă o combinație de linii, puncte și virgule.

Compozitori, scriitori

Mulți compozitori eminenți posedă un cadou literar deosebit. În patrimoniul lor literar: jurnalism și critică muzicală, lucrări muzicologice, muzicale și estetice, recenzii, articole și multe altele. Adesea, genii muzicale erau autori ai libretului operelor și baletelor și au creat romane pe propriile lor texte poetice.

Misterele istoriei: mituri despre muzică și muzicieni

Impactul emoțional incredibil al muzicii, din cele mai vechi timpuri, a fost forțat să se gândească la sursele mistice de origine. Interesul public în selecție, marcat de talentul scrisului, a dat naștere unor nenumărate mituri despre muzicieni. De la cele mai vechi timpuri până în prezent, miturile muzicale s-au născut și în lupta dintre interesele politice și economice ale oamenilor implicați în industria muzicală.

Muzică străină de la începutul secolului XX

Dorința compozitorilor de a valorifica cât mai mult posibilitățile scării cromatice ne permite să identificăm o perioadă separată în istoria muzicii străine academice care a rezumat realizările secolelor anterioare și a pregătit conștiința umană pentru percepția muzicii în afara sistemului de 12 tone. Începutul secolului al XX-lea a dat lumii muzicii 4 direcții principale în actualul numit modern: impresionismul, expresionismul, neo-clasicismul și neofolclorismul - nu numai că urmăresc obiective diferite, dar și interacționează între ele în aceeași perioadă muzicală.

Istoria învățământului muzical în Rusia: principalele etape

Înainte de debutul secolului al XVII-lea, au existat două tendințe fundamentale diferite în muzica din Rusia - cultura ortodoxă de cântat și arta populară. Istoria educației muzicale din Rusia a început, odată cu apariția unei noi tendințe seculare. Originea pedagogiei muzicale Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, a început să se dezvolte o tradiție seculară a educației muzicale.

Buffoons: istoria apariției fălcilor și a caracteristicilor sale muzicale.

Buffoons sunt vindecători și interpreți ai cântecelor ritualice care au rămas după Botezul Rusiei de Vladimir. Au rătăcit prin orașe și sate și au cântat cântece vechi păgâne, știau multe despre volkhovstvo, erau ipocriți, poteshnikami. În mod ocazional, puteau vindeca o persoană bolnavă, puteau să-ți spună cum să-ți dea sfaturi bune și să-i distreze pe oameni cu cântece, dansuri și glume.

Coruri cunoscute din opera de Verdi

Spre deosebire de tradițiile belgianului timpuriu, care sa concentrat în principal pe ariile solo, Verdi a ales un loc important în opera sa de operă pentru muzica corală. A creat o dramă muzicală în care destinele eroilor nu s-au dezvoltat în vid, dar au fost țesute în viața oamenilor și au reflectat momentul istoric.

Muzica corală rusească secolele X-XVI

Muzica corală rusească a secolelor X-XVI este un strat important care servește drept bază pentru dezvoltarea ulterioară a muzicii și culturii ruse în general. În stadiul anterior de dezvoltare - în Rusia antică - arta populară ocupa un rol dominant în viața societății, deoarece formele seculare de muzică profesională nu existau pur și simplu.

Cultura muzicală barocă: estetica, imaginile artistice, genurile, stilul muzical, compozitorii

Știați că epoca care ne-a dat Bach și Handel a fost numită "fantezie"? Mai mult, a fost numit departe de un context pozitiv. "Perla formei neregulate (bizare)" este unul din semnificațiile termenului baroc. Totuși, noua cultura era greșită din punctul de vedere al idealurilor Renașterii: armonia, imaginile și formele complexe au înlocuit armonia, simplitatea și claritatea.

Arta truperilor: Muzică și poezie

Cuvântul "troubadour" din limba provensală este tradus ca "să găsească", "să inventezi", pentru că melodiile și melodiile sunt un fel de descoperiri și invenții. Cei mai mulți troubadori - muzicieni vagabonzi - au cântat propriile lor cântece și doar câțiva, punând cântecul împreună, și-au încredințat performanța jonglerului. Mișcarea troubadourilor a provenit din Provence - regiunea "istorică" sud-estică a Franței, dar în timp a început să se răspândească în nordul Franței (unde mai târziu au devenit cunoscute ca truvers), precum și în Italia și Spania.

Cultura muzicală a romantismului: estetica, temele, genurile și limba muzicală

Zweig avea dreptate: Europa nu a văzut o generație atât de frumoasă ca romantismul de la Renaștere. Imagini minunate ale lumii visurilor, sentimente goale și dorința de spiritualitate sublimă - asemenea culori pictau cultura muzicală a romantismului. Apariția romantismului și a esteticii sale. În timp ce în Europa a avut loc o revoluție industrială, speranțele marii revoluții franceze s-au scuturat în inimile europenilor.

Cultura muzicală a clasicismului: probleme estetice, muzică clasică vieneză, genuri principale

În muzică, ca și în nici un alt fel de artă, conceptul de "clasic" are un conținut ambiguu. Totul este relativ, iar toate loviturile de ieri care au stat testul timpului - fie că sunt capodoperele lui Bach, Mozart, Chopin, Prokofiev sau, de exemplu, The Beatles - pot fi atribuite operelor clasice. Iartă-mi iubitorii de muzică veche pentru cuvântul frivol "lovit", dar chiar și marii compozitori au scris odată o muzică populară pentru contemporanii lor, fără să se învârtă pentru totdeauna pentru eternitate.