Seascape în muzică

Este greu de găsit în natură ceva mai frumos și maiestuos decât cel al mării. Schimbând mereu, fără margini, atrăgând în depărtare, irizând în culori diferite, sondând - atrage și fascinează, este plăcut să contempli asta. Imaginea mării a fost cântată de poeți, artiștii au pictat marea, melodiile și ritmurile undelor ei au format liniile muzicale ale multor compozitori.

Bileliile ciclului de la Kiev

Bileliile ciclului din Kiev includ legende epice, a căror complot se desfășoară în sau în apropierea capitalei Kiev, iar imaginile centrale sunt prințul Vladimir și eroii ruși: Ilya Muromets, Dobrynia Nikitich și Alyosha Popovich. Tema principală a acestor lucrări este lupta eroică a poporului rus împotriva dușmanilor externi, triburile nomade.

Ciclul Novgorod al epocii

În epica rusă, ciclul epic al Novgorodului se deosebește. Bazele povestilor acestor legende nu erau fapte militare și evenimente politice la scară națională, ci cazuri din viața locuitorilor unui mare oraș comercial Veliky Novgorod. Motivele sunt clare: orașul și vechea republică formată în jurul ei ocupau întotdeauna un loc separat în viață și, prin urmare, în cultura Rusiei.

Genuri muzicale majore

Postul de astăzi este dedicat temei - principalele genuri muzicale. Pentru a începe, să definim ce vom considera genul muzical. După aceasta, vor fi numite genurile în sine și, în final, veți învăța să nu confundați "genul" cu alte fenomene din muzică. Deci, cuvântul "gen" are o origine franceză și, de obicei, este tradus din această limbă ca "specie" sau gen.

Natura lucrării muzicale

Muzica, ca rezultat al amestecării sunetelor și tăcerii în timp, transmite atmosfera emoțională, sentimentele subtile ale celui care la scris. Conform lucrărilor unor savanți, muzica are proprietatea de a influența atât starea psihologică cât și fizică a unei persoane. Firește, o astfel de bucată de muzică are un caracter propriu, stabilit de creator fie în mod intenționat, fie inconștient.

Tema muzicii în opera literară

Care este baza operelor muzicale și literare, ce inspiră scriitorii lor? Imaginile, temele, motivele, parcelele lor au rădăcini comune, s-au născut din realitatea lumii înconjurătoare. Și ca muzica și literatura să-și găsească expresia în forme de limbă complet diferite între ele au multe în comun.

Care sunt genurile muzicii?

Vă avertizăm imediat că este foarte dificil să răspundeți într-un articol la întrebarea care sunt genurile muzicii. În întreaga istorie a muzicii, atâtea genuri s-au acumulat că nu se poate măsura cu un criteriu: coral, romance, cantata, vals, simfonie, balet, opera, preludiu etc. De mai bine de o duzină de ani muzicologii "își sparg sulițele", încercând să clasifice genurile muzicale (de exemplu, prin natura conținutului, prin funcții, de exemplu).

Poezii spirituale rusești: ieri și astăzi

Adesea audem imnuri și cântece frumoase care ne spun despre evenimente istorice și mitice de lungă durată, descriu personaje reale și fictive. În lumea literară, aceste lucrări se numesc poezii spirituale și aparțin categoriei de artă populară orală. Istoria apariției versurilor spirituale datează din vremea Rusiei de Kievan, de aceea forma prezentării sale de-a lungul secolelor sa schimbat adesea.

Băieți de voce în muzică

Vocile fermecătoare ale păsărilor nu puteau trece de atenția scriitorilor de muzică. Există multe cântece populare, muzică academică, care reflectă vocile păsărilor. Cântărirea câinilor este neobișnuit de muzicală: fiecare specie de păsări își cântă melodia distinctivă, care conține intonații luminoase, ornamentare bogată, sunete într-un anumit ritm, tempo, un timbru unic, diverse nuanțe dinamice și colorare emoțională.

Ce fel de muzică are caracterul?

Ce fel de muzică are caracterul? Nu există aproape nici un răspuns definitiv la această întrebare. Bunicul pedagogiei muzicale sovietice, Dmitri Borisovici Kabalevsky, credea că muzica se bazează pe "trei stâlpi" - acesta este un cântec, un marș și un dans. În principiu, Dmitri Borisovici avea dreptate, orice melodie ar putea intra într-o astfel de clasificare.

Pianul lui Balakirev funcționează

Balakirev este unul dintre reprezentanții "Mighty Handful", o comunitate muzicală care a unificat oamenii cei mai talentați și progresiști ​​ai timpului său. Contribuția lui Balakirev și a tovarășilor săi la dezvoltarea muzicii rusești este incontestabilă, multe tradiții și tehnici de compoziție și performanță și-au continuat îmbunătățirea în activitatea galaxiei compozitorilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cele mai comune forme de muzică

Trebuie să fi întâmpinat astfel de concepte filosofice ca formă și conținut. Aceste cuvinte sunt suficiente pentru a desemna laturile similare ale celor mai diferite fenomene. Și muzica nu face excepție. În acest articol veți găsi o revizuire a celor mai populare forme de lucrări muzicale. Înainte de a numi formele comune ale operelor muzicale, să decidem care este forma muzicii?

Muzică lirică

Centrul oricărei lucrări lirice este sentimentele și experiențele unei persoane (de exemplu, autorul sau caracterul). Chiar și atunci când o lucrare descrie evenimente și obiecte, această descriere trece prin prisma starea de spirit a autorului sau a eroului liric, în timp ce epica și drama implică și necesită o mai mare obiectivitate.

Lucrări muzicale asupra naturii: o selecție de muzică bună cu o poveste despre ea

Imagini ale anotimpurilor în schimbare, foșnet de frunze, voci de pasăre, stropirea de valuri, murmurul unui pârâu, furtuni de furtună - toate acestea pot fi transmise în muzică. Mulți compozitori celebri au reușit să o facă în mod strălucit: lucrările lor muzicale despre natură au devenit clasice ale peisajului muzical. Fenomenele naturale, schițele muzicale de floră și faună apar în lucrările instrumentale și de pian, în lucrările vocale și corale și, uneori, chiar și sub forma ciclurilor programelor.