Cântece de robie, închisori și muncă grea: de la Pușkin până la Cerc

Iubirea neexploatabilă, "mila pentru cei căzuți", inclusiv chiar și cei mai invazivi brigăzi și ucigași, au dat naștere unui strat special de cântec. Și lași alte estete rafinate să-și întoarcă nasul în dezgust - în zadar! Așa cum ne spune înțelepciunea populară, să nu renunțăm la sac și la închisoare, așa că în viața reală sunt robie, închisoare și servitute mânate mână în mână.

Cântecele războiului civil: acest lucru nu este uitat ...

Mulți oameni cunosc expresia: "Când vorbesc arme, muzeele sunt tăcute." Dreptatea lui este relativă. Deci, în blocada Leningrad, muzeele nu erau tăcute. Dimpotrivă, poemele lui Olga Bergholz și Nikolai Tikhonov au ajutat oamenii să supraviețuiască, au dat credință în victorie. Și totuși, destul de des, acele poezii și cântece care se naște direct în grosul lucrurilor sunt sortite eșecului - prea grăbit și emoțional.

Cântecele Victoriei: memorie recunoscătoare

Ce se află în spatele acestei scurte și, în același timp, neobișnuit de frazoasă expresie - "Cântecele de Victorie"? Foarte, foarte mult: patru ani de tensiune incredibila a fortelor fizice si psihice, situate in ruinele orasului, milioane de morti, prizonieri si prinsi in captivitatea inamicului. Cu toate acestea, cântecul a ridicat într-adevăr moralul și a ajutat nu numai să supraviețuiască, ci și să trăiască.

Cântecele Revoluției din octombrie

Indiferent ce blesteme tardive au fost trimise lui Lenin și bolșevicilor, indiferent cât de puternice erau demonii, forțele satanice au fost anunțate de unii pseudo-istorici, revoluția din octombrie, dar totuși cartea jurnalistului american John Reed a fost numită "Zece zile care au zdruncinat lumea".

Povestea cântecului "Dumnezeu să binecuvânteze America" ​​("Domnul, binecuvânteze America") - imnul neoficial al Statelor Unite

Acest om din America a devenit cel care a fost Isaac Dunaevski în URSS. Sărbătoarea Irwin Berlin, în ziua celei de-a 100-a aniversări, a marcat un mare concert la Sala Carnegie, la care au participat Leonard Bernstein, Isaac Stern, Frank Sinatra și alte celebrități. În bagajele sale creative - muzica la 19 musicaluri Broadway, 18 filme, în total, sunt scrise aproximativ 1000 de melodii.

Cântecele prizonierilor politici: de la Varshavyanka până la Kolyma

Revoluționari, "prizonieri ai conștiinței", disidenți, "dușmani ai poporului" - de îndată ce nu au numit prizonieri politici în ultimele câteva secole. Dar este cu adevărat în nume? La urma urmei, o persoană de gândire, gândire va fi aproape inevitabil disprețuită de orice autoritate, orice regim. Așa cum a observat în mod corect Alexander Solzhenitsyn, "autoritățile nu se tem de cine este împotriva ei, dar cine este superior ei".

Cântecele celui de-al doilea război mondial: din istoria a cinci cântece celebre

Cântecele Marelui Război Patriotic sunt un strat foarte special în cultura noastră de cântece. Lucrările s-au născut în întreruperile între bătălii, oprite, în linii de scrisori către rude, ca răspuns operațional la o situație în schimbare rapidă din față. Și numai acele versete au trecut testul timpului care sa ridicat deasupra răului zilei și a găsit un sunet universal.

Istoria imnului rus: de la primul la cel modern

Un imn este înțeles ca o lucrare solemnă, un cântec în care cineva sau ceva este lăudat și glorificat. În Grecia antică, panegriks și dithyrabi s-au alăturat imnurilor. Dintre cele trei componente ale simbolismului politic (pavilion, emblemă, imn), acesta este un imn care nu are o istorie veche de secole, deoarece sa schimbat mai des.