Opera "Fecioara de Pskov": conținut, video, fapte interesante, istorie

NA Opera Rimsky-Korsakov "Pskovytyanka"

Opera de debut NA Rimski-Korsakov el nu la lăsat să-și petreacă toata viața - timp de aproape 30 de ani a procesat în mod repetat "The Woman of Pskov", ia scris un prolog separat pentru opera "Noblewoman Vera Sheloga". Și, în ciuda faptului că succesul primei producții în timpul vieții autorului nu a fost niciodată depășit, partea magnifică a lui Ivan cel Groaznic a oferit o oportunitate de dezvăluire creativă pentru marii basți ruși, printre care F.I. Chaliapin.

Rezumat al operei Rimsky-Korsakov "Maid of Pskov"și multe lucruri interesante despre această lucrare sunt citite pe pagina noastră.

Dramatis personae

Vocea

descriere

Ivan cel groaznic

bas

Regele rus

Printul Yuri Tokmakov

bas

regal protejat în Pskov

Michael Tucha

tenor

fiu al primarului

Prințesa Olga

sopran

fiica sa iubită a prințului Iuri

Boyar Matuta

tenor

Olga, bogatul și distinsul mire

Rezumatul "Pskovytyanka"

Pskov, 1570

Prințesa Olga, în grădina ei, își petrece timp cu prietenii ei, dar nu este ocupată de divertismentul girlish - ea așteaptă o veste de la iubitul ei. Una dintre fete, prinzând momentul, raportează că Mikhail va veni la ea pentru o întâlnire.

Întâlnirea de seară a iubitorilor este plină de gânduri despre viitor - Olga este căsătorită cu tatăl ei pentru boierul bogat Matutu. Mihail face planuri pentru a face bani în țările din Siberia, ceea ce îi va oferi ocazia de a lupta pentru mâna lui Olga, dar fata îi cere să nu se îmbarce pe o cale periculoasă, intenționează să-i descurajeze pe tatăl ei de planurile de căsătorie.

Tokmakov și Matuta, care au intrat în grădină, își întrerup întâlnirea, iar Olga devine necontenit martor la o conversație sinceră: Yuri Ivanovich recunoaște că fata nu este fiica lui. Mama ei este Vera Sheloga, sora soției sale, iar tatăl ei este complet necunoscut. Bellul sună pentru bărbați în vechime. Olga, uimită de astfel de știri, pare să fie o doliu pentru ea.

Pe piața principală din Pskov este aglomerată: oamenii s-au adunat la chemarea clopotului - mesagerul de la Novgorod a adus veste teribil: Ivan cel Groaznic cu gardienii a provocat represalii crude asupra cetățenilor și a fost trimis la Pskov. Printul Yuri face apel la umilință: este necesar să-l întâlnești pe rege călduros și cordial. Dar Mikhail Tucha este gata să protejeze orașul de detenție și, împreună cu oameni asemănători, se ascunde mai des pentru a veni în ajutorul lui Pskov, în cazul în care armata regală începe să păcălească aici.

Există mese pe pătrat, toate așteptând ca regele să vină. Din motive neclare, Olga este cea mai emoționată - are o dorință pasională de a vedea pe Teribil. El apare, oamenii îl primesc.

În casa lui Tokmakov, Teribilul se întâlnește cu nobilii Pskov. În ciuda primirei călduroase, trădarea pare a fi rege. El cere ca prințul să fie primul care a gustat din ceașcă. Când Olga aduce o băutură, el atrage atenția asupra asemănării ei cu iubitul întâmplător al tinereții ei. Când Grozny este lăsat singur cu prințul Yuri, el povestește despre apariția unei fete în casa lui. Regele își dă seama că tocmai și-a învățat propria fiică și își schimbă mânia pentru milă.

Загрузка...

În pădurea Pskov - vânătoarea regală, aici Olga merge la mănăstire pentru rugăciune. În mod deliberat, își pierde urma de tovarăși - așteptând norul ei. Matuta întrerupe scena de licitație - a urmat imperceptibil Olga. Ranying Cloud, îl ia pe fată și se duce la mîinile regale de vânătoare pentru a informa trădătorul și rivalul.

Tsar Ivan nu vrea să audă calomnia împotriva fiului orășenesc de la omul care a proiectat răpirea lui Olga. El îi întreabă despre viața ei din trecut, despre copilăria ei. Zgomotul uimitor atrage atenția - acesta este Mihailo, în ciuda ranii, a venit cu o armă pentru a elibera pe iubitul său de robie. Nu există nici o limită pentru mânia lui Grozny, el ordonă ca toți să fie distruși, iar norul să fie dat în viață. Mikhailo reușește să scape, Olga se grăbește după el. Săgețile urmăresc fugarul, dar au lovit-o pe fată. Împăratul nefericit plânge de trupul fiicei sale.

Durata performanței
IAktActul IIActul III
60 min40 min45 min.

Fapte interesante

  • M. Balakirev a crezut asta Rimski-Korsakov nu va scrie o operă mai bună decât "Fecioara din Pskov".
  • Puteți să vă familiarizați cu Pskovytankoy vizionând înregistrarea producției Teatrului de la Bolshoi din 1999, în regia lui E. Svetlanov. Principalele partide sunt V. Pochapski (Grozny), M. Gavrilova (Olga), L. Zimnenko (Tokmakov), P. Kudryavchenko (Cloud).
  • Compozitorul și-a dedicat prima operă unor oameni cu aceeași minte din "O mână plină"(" draga cană ").
  • Pskovytinki are o mulțime de intersecții cuBoris Godunov" MP Mussorgsky. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că în perioada de muncă intensă a ambelor opere, compozitorii nu numai că au comunicat îndeaproape, ci și au trăit împreună.

  • Nu a fost doar crearea și prelucrarea muzicii de operă care a durat câteva decenii - libretul "The Woman of Pskov" a fost de asemenea scris de L. Mei timp de 9 ani. Povestea operei este fictivă, dar se bazează pe un eveniment istoric - sosirea lui Ivan cel Groaznic în Pskov în 1570 după pogromul de la Novgorod, în timpul căreia a fost ucisă o treime din populația din Novgorod. În Pskov, represiunile țariste nu aveau un caracter atât de masiv, în parte, din cauza localnicului nebun, care prezise multe rele dacă Grozny ar fi afectat viețile Pskovilor.
  • Singurul film intern în care a jucat F. Shalyapin a fost fotografia tăcută din 1915, Tsar Ivan Vasilyevich Teribil, bazat pe opera Pskovytanka. Cântăreața a fost și co-fondator al Fellowship-ului Sharez, care a filmat filmul. Chaliapin a fost nemulțumit de prima sa experiență de fotografiere, în timp ce echipa "Motor!" de multe ori nu coincide cu starea lui de actorie. Cu toate acestea, imaginea a rămas pentru totdeauna în istoria cinematografiei, de asemenea, pentru că primul său rol a fost jucat de M.I. Zharov.

Cele mai bune numere din opera "Pskovityanka"

"Singur în pădure ..." - ariozo-ul lui Olga

"Săriți, cucul" - cântecul norilor

Istoria creării și producțiilor "Pskovytyanka"

Ce poveste poate visa despre un tânăr compozitor de 24 de ani? Fără îndoială, despre mare, serios și solid, plin de adevăr și de sfera de aplicare. Aceste criterii au fost întâmpinate de dramă istorică "The Pskovite Woman" a lui L. Mey, unde unul dintre personajele centrale a fost Tsar Ivan cel Groaznic. Cu toate acestea, nu a fost o poveste politică, ci o poveste umană.

Melodiile operei și imaginația creatoare a compozitorului au fost inspirate de spațiile rusești și de impresiile călătoriei în provincia Tver - mai multe scene au fost scrise în așteptarea călătoriei și după ea. Dar apoi lucrarea se mișca încet - oaspetele Stone Guest trebuia să fie orchestrată. Dargomyzhsky, a fost un eseu interesant "Mlada", la care au participat mai mulți membri "O mână plină", inclusiv Rimsky-Korsakov.

În 1871, compoziția operei sa mutat în stadiul activ. Ultimul punct al scorului a fost stabilit la începutul anului 1872. Imediat, autorul ia trimis creierul să fie de acord cu cenzura și a fost refuzat inițial. Au existat două motive - imaginea orașului Pskov ca un oraș cu un guvern local dezvoltat, practic o alternativă la puterea regală și prezența pe scena monarhului ca personaj de operă. Rimski-Korsakov a primit aprobarea pentru inscriere numai prin patronajul Marelui Duce Constantin.

Opera sincer nu le-a plăcut E.F. Napravnik, dirijorul șef al Teatrului Mariinsky, poate cu sinceritate și posibil din cauza articolului publicat de Rimsky-Korsakov cu câțiva ani mai devreme. În el, a criticat tinerețea fără rezerve opera de debut a lui Nizhniy Novgorod. Dar, din moment ce permisiunea pentru producție a fost dată "de sus", trupele și orchestra au început repetiții.

1 ianuarie 1873 "Pskovytyanka" a fost interpretat pe scena imperială. Tsar Ivan a cântat O. Petrov, Olga - Yu. Platonov, Tokmakova - I. Melnikov. În primul sezon, opera a mers de 10 ori cu soldul. Cu toate acestea, presa nu la lăudat. Autorul însuși a observat defectele muzicale care rezultă din lipsa de pricepere.

Trei ani mai târziu, compozitorul a început să refacă opera. Până în 1878, au fost scrise noi episoade: prologul, scena la Mănăstirea Pechersky; rescris multe dueturi și arii. Nikolai Andreevich și anturajul său au recunoscut că muzica a devenit mai profesionistă, dar opera în sine era grea și uscată. Această ediție nu a fost organizată la Teatrul Mariinsky. În mod special, compozitorul nu a insistat asupra versiunii scenice, fiind conștient de toate neajunsurile, trimițând o solicitare o singură dată direcției și fără a face altceva. În 1891, având deja mult mai multă experiență în spatele lui, Rimsky-Korsakov își începe din nou prima operă. În 1895, a treia ediție a văzut lumina în teatrul amator Panaevsky, unde au avut loc patru spectacole. Un an mai târziu, în jocul lui Tsar Ivan, F. Shalyapin a vorbit.

În 1898, compozitorul a scris un prolog pentru evenimentele din "The Pskovytyanki" - "Prietenul Vera Sheloga", două spectacole au fost prezentate într-o singură seară într-o singură seară - în Teatrul Bolshoi (1901) și în Mariinsky (1903). În aceste spectacole în partidul lui Ivan cel Groaznic Chaliapin a ieșit. Cântăreața a câștigat marea iubire a publicului, dar succesul operei în ansamblul ei a fost incomparabil cu cel pe care la primit la premieră.

În secolul al XX-lea, "Pskovytanka" a trecut peste granița rusă și a sunat în Italia, Marea Britanie, Belgia și Spania. Una dintre primele spectacole străine a fost parizianul, în 1909, ca parte a lui "Anotimpurile rusești" Dyagilev. Afișele au arătat numele "Ivan cel groaznic" - mai multe bani și mai ușor de înțeles pentru o audiență străină, cel mai popular Shalyapin a apărut în partidul de titlu. Pe scena sovietică, opera era în teatrele de lider din țară. Începând cu anul 2008, Pskovityanka a fost mereu prezentă pe playbill-ul Teatrului Mariinsky, această producție a devenit o reînnoire majoră a spectacolului din 1952. În 2010, opera a fost realizată în peisaje istorice - sub zidurile Kremlinului Pskov.

Rimski-Korsakov la sfârșitul vieții sale aproape că sa pocăit că a încercat să rescrie atât de multe ori "Maid din Pskov": prima ediție a rămas cea mai emoționantă, cea mai strălucitoare și cea mai reușită, dar nu a fost creată sub jugul atitudinilor raționale sau canoanelor profesionale, ci sub autoritatea principalului instrument creativ - inspirație.

Vizionați videoclipul: Luciano Pavarotti Recital - Nessun Dorma. Metropolitan OperaNew York ᴴᴰ (Februarie 2020).

Загрузка...

Lasă Un Comentariu